De Winterpride in Almere wordt door sommigen gezien als niet noodzakelijk. In Almere zijn jaarlijks tenslotte nauwelijks echt LHBT+ incidenten bekend en juiste staat de stad bekend om haar diversiteit aan culturen en achtergronden. Toch valt over de inclusiviteit nog behoorlijk wat te zeggen, dat zou ook deze dag weer blijken.
De Pridewalk werd ook dit jaar weer georganiseerd door Stichting WinterPride Almere en begon om 15:00 op de Esplanade. Het event begon met een optreden van het swingende gaykoor Manoeuvre. Daarna waren er toespraken van tweede kamerlid Lisa van Ginneken, wethouder van Almere Maaike Veeningen en Shanella Bleecke, gevolgd door een kleurrijke optocht door het centrum van Almere.
De Kunstlinie is er voor iedereen
Ondanks dat de Kunstlinie op zondagmiddag zelf een druk programma had, stonden ze ook klaar om de WinterPride te ondersteunen. Naast de verschillende kindervoorstellingen, een matinee voorstelling die in parallel plaatsvonden en daarnaast de normale zondagopenstelling van de kunsthal, maakte de Kunstlinie ook tijd om de Winterpride te ondersteunen. Zo kon de organisatie er terecht voor stroom en gereedschap.
Verder konden de bezoekers van de Winterpride zich binnen even opwarmen met een kop koffie. Iets wat gezien het weer geen overbodige luxe zou blijken, de mensen waren dan ook blij met het warme welkom.
Kankerhomo's op de Winterpride
Helaas ontbreekt het sommige aan originaliteit. Nog altijd, dus ook dit jaar, waren er weer de "gebruikelijke" scheldpartijen en beledigingen gericht aan de LHBT mensen.
Zo ging Franklin Zichem met zijn man, na de Pridemars, even wat eten in Almere. Toen ze daarna samen verder liepen naar het slotevent in Poppodium de Meester, stonden er op hun route drie jongens (tussen de 17 tot 22 jaar) op de hoek van een straat te wachten. "We liepen zo te praten met z’n tweetjes en ineens begonnen ze ons uit te schelden met dingen als "kankerhomos" en riep één van dat we aids zouden hebben." verteld Zichem.
Veel meer dan snel doorlopen konden ze niet doen op dat moment. "We deden niets en zeiden ook verder maar niets. Ze waren er puur op uit om ons lastig te vallen omdat we met Rainbow vlaggen liepen. Ik was er wel erg van geschrokken!"
Voor jou geen plek in Almere
Dat niet iedereen vind dat LHBT+ mensen in Almere welkom zijn, bleek ook uit een bericht dat 1 van de deelnemers aantrof als reactie op een post op haar Facebook.
Hoewel ik vaak ga voor hoor en wederhoor, heb ik mijzelf in dit geval de moeite bespaard. Betrokkene heeft geen moeite met "pride" gezien de foto's van "WHITE PRIDE" waar hij herkenbaar op staat. Alleen is dat nou net weer het type mens dat het woord inclusiviteit nooit zal begrijpen omdat het meer dan 2 lettergrepen bevat.
De bedreiger krijgt hier verder geen eervolle vermelding.
Ik hoop slechts dat benadeelden hier ook aangifte van zullen doen en dat Politie Almere hier tegen op zal treden.
LHBT+ in Almere
Er valt nog een hoop te bereiken in Almere als het gaat om inclusie in deze stad met haar brede culturele achtergrond. Komend jaar zullen we ons er dan ook hard voor gaan maken om inclusie voor LHBT+ mensen onder de aandacht te brengen. Onder andere door het project ESTRANGED uit te rollen in de stad. Wie weet lukt het zelfs wel om een openbare expositie te organiseren met beelden uit ESTRANGED.
De fysieke afstand tussen de LHBT+ gemeenschap en de politie lijkt met deze foto sterk tot uiting te komen zoals de LHBT+ gemeenschap nog al te vaak ervaart.