Voor fotografen zijn er verschillende bedrijven die tekentablets produceren. Mijn ervaring als fotograaf is dat je voor goede beelden niet alleen een goede camera, maar ook een goede laptop of computer met een tekentablet nodig hebt. Daarom leg ik in dit artikel uit waar je op moet letten als je van plan bent om er één te gaan kopen.
Er zijn vele verschillende type tekentablets in vele verschillende prijs classes. Zo zijn er tablets met een beeldscherm waar je zelf op kan teken. Deze zijn beschikbaar vanaf ongeveer vijfhonderd tot vele duizenden euro’s en worden vaak door professionele media bedrijven gebruikt. De tablets die net als je toetsenbord naast je computer liggen zijn vele malen populairder en ook betaalbaarder. Deze tablets kunnen we onderscheiden in twee verschillende types, de compacte die makkelijk mee te nemen is en de tablet die als vast element naast je computer ligt.
Zelf heb ik 3 Wacom tekentablets, waarvan ik er twee echt intensief gebruik.
Elke teken tablet zorgt voor een visuele en fysieke, hands-on ervaring bij het bewerken van je digitale kunst. Het zijn professionele tools waarbij Wacom een product heeft gecreëerd met een goede prijs kwaliteit verhouding.
De prijs ligt gemiddeld tussen de tachtig en zeshonderd euro, maar uiteraard zijn er altijd uitschieters naar boven. De Wacom tablets hebben allemaal een drukgevoelige penbediening waardoor je naarmate je harder of zachter drukt de dikte van je pen ook verandert.
De Intuos is verkrijgbaar in twee maten, small en medium. Met respectievelijk een 7-inch en 10-inch diagonaal werkoppervlak. De kleine versie is verkrijgbaar met of zonder Bluetooth, terwijl het middelgrote model standaard Bluetooth heeft.
Tekentablet zonder scherm
De oppervlakte van de tekentablet komt overeen met je beeldscherm, maar dit kun je per softwareprogramma anders instellen. Je kan met de tekenpen over het tablet bewegen, wat vergelijkbaar is met het bewegen van je vinger op een track pad. Terwijl je met de pen op de tablet tekent kan je gewoon naar je beeldscherm blijven kijken. Hoewel dit minder intuïtief klinkt dan rechtstreeks op het scherm tekenen, voelt het in de praktijk al heel snel natuurlijk aan.
Omdat ik zelf veel reis en altijd mijn laptop mee heb in combinatie met de Wacom Intuos S, kan ik overal snel en heel precies mijn beelden bewerken. Dit gaat niet alleen vele malen preciezer, maar ook nog eens sneller dan met een muis of met de track pad van m’n laptop.
De stilussen van Wacom voelen aan als een typische schrijfpen, ze zijn stevig en solide. Jammer genoeg zijn de pennen van de verschillende type tablets niet onderling verwisselbaar. Een voordeel van deze stilussen is wel dat ze knoppen aan de zijkant hebben, waar je zelf de functies aan kan toewijzen. Ik gebruik deze knopjes op mijn stilus voor het in en uit zoomen van mijn beeld.
Als je een nieuw tekentablet gekocht hebt is het vrij eenvoudig om de benodigde software te downloaden en te installeren. Hiermee kan je allerlei instellingen snel en eenvoudig aanpassen.
Het instellen van de Bluetooth connectie is ook erg gemakkelijk. Na het openen van de Bluetooth instelling en het aanzetten van de tablet, maakte de Intuos meteen verbinding. Met de bijgeleverde USB kabel kan je de teken tablet makkelijk opgeladen worden. Mijn ervaring is dat de batterijduur redelijk overeenkomt met de specificatie van 15 uur die Wacom zelf ook aangeeft. De goedkoopste Intuos heeft geen Bluetooth en werkt volledig op USB, met als grootste voordeel dat je nooit storing hebt door andere apparaten.
Voor fotografen komen de mogelijkheden om de instellingen van de Intuos teken tablet te personaliseren goed van pas in Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. In Lightroom heb ik de linker twee sneltoetsen ingesteld om de penseelgrootte te vergroten en te verkleinen. De rechter twee gebruik ik om snel een pull down menu te laten verschijnen en om acties ongedaan te maken. In Photoshop heb ik op links dezelfde instellingen, maar op rechts heb ik in plaats van het pull down het menu zo ingesteld dat het een actie voor me herhaald. Per software pakket kan je dus andere instellingen kiezen.
Het linker beeldscherm voor de emails en naslagwerken, de middelste voor het overzicht in Lightroom en op rechts mijn Wacom Cintiq 16 tekentablet.
In het begin voelt het misschien een beetje vreemd aan als je naar het scherm moet kijken in plaats van naar de hand waarmee je tekent. Het is gewoon even wennen, maar als snel voelt het natuurlijk aan. Daarnaast heeft een losse tablet een groot voordeel in vergelijking met het direct tekenen op een scherm. Dan heb je namelijk nooit je hand in beeld, waardoor je altijd een totaal overzicht van het beeld heb waar je aan werkt.
Verder is de drukgevoeligheid van een tekentablet eigenlijk de belangrijkste reden om er één aan te schaffen. Als je harder drukt krijg je donkerdere penstreken en als je zachter drukt lichtere. Doordat dit vrijwel hetzelfde voelt als een gewone pen zal je er snel gewend aan raken.
De producten van Wacom zijn inmiddels wel een beetje de standaard te noemen op de tekentablet markt. Wacom is voor de grafische tablets wat Adobe is voor fotobewerking.
Hoewel er concurrerende merken zoals Microsoft zijn op topniveau, kom je met een prijs tussen €80 en €600 toch terecht bij de Wacom series. Het belangrijkste als je naar de andere merken gaat kijken, is om de verschillende drukgevoeligheidsniveaus goed in de gaten te houden.
De gratis software is niet gratis
Gebruikers krijgen bij de aanschaf van een Wacom tablet vaak ook toegang tot maximaal drie grafische programma's. Dit klinkt interessant maar de verschillende online reviews laten blijken dat je de tablet niet moet aanschaffen voor de gratis software. Het is niet veel meer dan een matige marketingstunt.
Vandaar ook dat ik dit er nadrukkelijk nog even bij wil vermelden. Op veel plekken wordt Wacom gepromoot met de boodschap dat je drie software pakketten ontvangt, evenals toegang tot vijf apps voor het onderwijs. Voor deze gratis software pakketten zoals Corel Painter Essentials 7 en Corel Aftershot 3 geldt dat je een tijdelijke proefversie krijgt, waarna je na een periode voor de software moet gaan betalen.
Als je goede beeld bewerkingssoftware zoek voor de betere amateur en professionele fotograaf, dan raad ik je Adobe Photoshop en Adobe Lightroom Classic aan. Over deze twee verschillende programma’s heb ik ook een artikel geschreven.
De bovenstaand genoemde teken tablets kan je verkrijgen bij :