In de regenbooggemeenschap zijn er regelmatig meningsverschillen over allerlei vraagstukken. Onze gemeenschap lijkt dan ook net zoals de huidige samenleving langzaam te polariseren. Met als gevolg dat de ruimte om naar elkaar te luisteren en elkaars standpunt te begrijpen hiermee verdwijnt. Een belangrijk element waar over gesproken wordt, zijn onze vlaggen en de keuze die men maakt.
Graag leg ik hieronder uit waarom ik voor mijzelf en mijn organisatie nog steeds de "traditionele" en niet de "progressieve" vlag gebruik.
Ontstaan traditionele vlag
De "traditionele regenboogvlag" werd in 1978 ontworpen door Gilbert Baker, een homorechtenactivist en kunstenaar die werkzaam was bij Paramount Flag Company. Hij werd destijds door de openlijk homoseksuele stadsbestuurder van San Francisco, Harvey Milk gevraagd om een nieuw symbool te bedenken voor de LHBT+ gemeenschap.
Gilbert Baker wist direct dat het een regenboog moest worden. Hij vertelde dan ook het NBC News; "Dit laat onze diversiteit zien in gender, ras, leeftijd en alle andere manieren waarop we van elkaar verschillen". "Tegelijkertijd heeft de regenboog iets magisch. Zo'n spiritueel fenomeen in de natuur als symbool voor onze seksualiteit en mensenrechten."
Tijdens de Gay Freedom Fay Parade in San Francisco werd dan ook op 25 juni 1978 voor het eerst de vlag gebruikt als symbool voor de homogemeenschap. De eerste twee regenboogvlaggen werden met de hand geverfd in 8 verschillende kleuren en vervolgens in elkaar genaaid door 30 vrijwilligers.
Betekenis traditionele regenboogvlag
Tegenwoordig bestaat de regenboogvlag maar uit 6 kleuren. Dat komt omdat de Paramount Flag Company de betreffende kleur roze niet kon fabriceren, hierdoor werd bij de tweede versie van de vlag deze dan ook weggelaten. In 1979 ontdekte men dat de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast, als je de vlag verticaal ophing. Daarom werd besloten om de turkooise baan ook weg te laten. Sindsdien bestaat de regenboogvlag van de LHBT+ gemeenschap uit zes strepen;
● Rood staat voor leven
● Oranje staat voor geneeskracht
● Geel staat voor het zonlicht
● Groen staat voor de natuur
● Blauw staat voor sereenheid
● Paars staat voor karakter
Origineel ontwerp door Gilbert Baker uit 1978
Ontwerp door Gilbert Baker uit 1979, omdat de fabriek geen roze kon leveren.
Ontwerp door Gilbert Baker na 1979 en vandaag de dag de traditionele regenboog/ pride vlag.
Ontwerp progressieve vlag
De progressieve vlag werd door Daniel Quasar ontworpen in juni 2018. Hij wilde hiermee extra aandacht vragen voor de door de meest achtergestelde groep mensen in de regenboog gemeenschap en hun strijd voor gelijke rechten. Wat veel mensen echter niet weten is dat er op de nieuwe vlag copyright zit. Daniel Quasar heeft de vlag dus niet alleen ontworpen met goede bedoelingen, hij verdient er dagelijks veel geld mee. Dit terwijl de traditionele regenboogvlag voor iedereen vrij te gebruiken is. Quasar kan op enig moment dat hij wilt besluiten om zijn copyright te verkopen. Daarmee kan het niet alleen zijn dat niemand dit symbool meer mag gebruiken, maar ook dat je met je goede bedoelingen de vlag gebruikt en achteraf een rekening krijgt wegens inbreuk op het copyright.
Onze conclusie
Voor ons staat de traditionele regenboogvlag voor onvoorwaardelijke liefde voor iedereen. Het juist benadrukken van één groep binnen onze gemeenschap zien wij als ongelijkheid. Door het benadrukken van één sub-groep middels de "progressieve" vlag, doe je namelijk andere groepen tekort. Natuurlijk zijn er evenementen die gericht zijn op een subgroep, daar horen de bijpassende symbolen dan ook zeker thuis.
Het idee en het doel van de nieuwe vlag, is dus goed. Het levert extra aandacht op voor de gekleurde en trans mensen in onze gemeenschap. Maar de vlag is omstreden geworden door de verdeeldheid en het winstoogmerk dat er aan vast zit. Wij verkiezen daarom dan ook de traditionele flag als symbool voor de LHBT+ gemeenschap.
Want de beste kans op vooruitgang hebben we als we samen onder één vlag vechten voor het recht om te zijn wie we willen zijn.