Op 11 oktober 2021 kwam Roze in Blauw Rotterdam via NU.nl in het nieuws omdat zij constateerden dat zowel qua aantal incidenten als qua intensiteit het LHBT+ geweld in de afgelopen jaren is toegenomen. Voor mij was dit genoeg reden om opnieuw met de politie in gesprek te gaan, want eerder kreeg ik van hun te horen dat de politie hier geen cijfers van bijhield. Hoe dit nu allemaal zit en hoe we samen het LHBT+ geweld in onze samenleving kunnen aanpakken daar ga ik graag dieper op in.
Internationaal LHBT+ geweld
Voor mijn gevoel is het LHBT+ geweld in de afgelopen jaren toegenomen. Zowel op nationaal als internationaal schaal ervaar ik dat er veel spanning en soms ook agressie is. Hieronder een paar voorbeelden van de afgelopen periode:
- Trump neemt diverse wetten aan die LHBT vrijheden beperken (Amerika).
- Polen stelt LHBT+ vrije zones in.
- Hongarije breidt een wet uit om zo voorlichting over en het weergeven van homoseksualiteit en geslachtsverandering te verbieden in media en op scholen.
- European Union Agency for Fundamental Rights presenteerde een rapport met de uitkomsten van een onderzoek waar aan 140.000 lhbti'ers in de Europese Unie aan mee deden. Daaruit bleek dat er weinig vooruitgang was geboekt in de afgelopen zeven jaar.
- In Nederland werd een homo koppel wegens hun seksualiteit in elkaar geslagen, toch meent de rechter dat hier geen sprake van was.
- Maar ook binnen mijn werk als militair merk ik dat de enorme witte hetero cultuur nog altijd "de norm" is als het gaat om omgangsvormen en wat men wel en niet vind kunnen. De grappen naar minderheden vinden continue plaats, alleen meer achter gesloten deuren waarin mensen bij herhaling lijken te vergeten dat ik homo ben...
Foto : Barcelos
Begin 2021 kwam ik in een discussie terecht waarin iemand mij vroeg op basis waarvan ik meende dat er sprake was van toenemend geweld tegen lhbt'rs. En heel eerlijk, het zette me aan tot nadenken... want zelf ben ik pas in 2016 "uit de kast" gekomen en is toen mijn netwerk binnen de regenboog gemeenschap enorm gegroeid.
Rotterdamse politie ziet antihomogeweld steeds heftiger worden
Zag ik deze toename in geweld nu omdat ik er op lette, of juist omdat ik door mijn netwerk meer beïnvloed werd en de meldingen via social media mijn beeld vormden? Ik besloot hier in te duiken en ben opzoek gegaan naar data om zo een trend aan te tonen. Helaas bleek dat niet zo makkelijk. Na diverse mailwisselingen en gesprekken met de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, RiB Amsterdam, COC, CBS, maar ook de grootste politieke partijen VVD en D66, die toch het beleid maken, niemand bleek te beschikken over cijfers waarin een trend zichtbaar was.
De enige plek waar data omtrent dit onderwerp verzameld wordt is op de website discriminatie.nl. De wijze van verzamelen is de ene keer in percentages, de andere keer in harde cijfers en steeds wordt een andere uitleg gegeven waarom de cijfers zijn zoals ze zijn, maar een duidelijke structuur van cijfers en daarmee trend is hierin niet terug te halen.
Hoe LHBT+ geweld cijfers het probleem kunnen oplossen
Het makkelijkste voorbeeld van het belang van cijfers is wellicht COVID. Terwijl niemand eigenlijk weet wat de beste keuze is en hoe we om moeten gaan met een pandemie, worden beslissingen genomen op basis van cijfers. Met als goed voorbeeld het plotselinge besluit tot een lockdown eind 2021 omdat de cijfers uit Engeland met betrekking tot OMIKRON variant hier noodzaak toe gaven.
Als het dan gaat om de cijfers van LHBT+ geweld, dan valt er iets merkwaardigs te constateren. Men lijkt deze cijfers in Nederland namelijk helemaal niet zo belangrijk te vinden. Of in elk geval valt te constateren dat er weinig zorgvuldig mee wordt omgegaan als het gaat om de registratie er van.
Als we echter vinden dat er een probleem is, dan zijn cijfers noodzakelijk om dit vast te stellen. Op basis van deze cijfers kunnen we dan een trend vaststellen, maar ook de mogelijke oorzaak of oorzaken er van achterhalen. Pas dan weten we in welke hoek we moeten kijken voor eventuele oplossingen en de haalbaarheid daarvan. Want verandering kost nu eenmaal een investering in tijd en geld, dus we moeten wel kijken waar de grootste winst in zit.
Dit is het einde van het eerste onderdeel waarin we opzoek gaan naar antwoorden rondom het onderwerp LHBT+ geweld.
Ben jij benieuwd hoe de Nationale Politie het LHBT+ geweld cijfermatig oploste, hoe vrijwilligers van Roze in Blauw cijfers verzamelen en hoe jij makkelijk kan bijdragen aan een oplossing? Blijf dan onze zoektocht volgen en steun ons in de missie voor een veiligere samenleving.