Foto’s en kunst bekijken, zo doe je dat!

Foto’s, klassieke kunst en moderne creaties. We kunnen ze bekijken maar om het verhaal erachter te begrijpen moet je de werken kunnen analyseren. En dat is nog niet altijd zo makkelijk.

Hoe analyseer je een foto of kunstwerk?

 

Er zijn verschillende manieren waarop iemand een foto kan analyseren.

  • Compositie: Je kan kijken naar de compositie van een foto, waarbij wordt gekeken naar de manier waarop de onderwerpen in de foto zijn geplaatst en hoe deze in verhouding staan tot elkaar.

 

  • Licht: Iemand kan kijken naar hoe licht in de foto wordt gebruikt, zoals de richting van het licht, de schaduwen en de helderheid. Ook kun je kijken naar wat in het licht staat en wat er expres uit is gelaten.
    • Kleur: Kleur kan ook een belangrijk aspect zijn in het analyseren van een foto. Bijvoorbeeld de gebruikte kleuren, hun intensiteit en de manier waarop ze worden gebruikt. In de oudheid en nu nog steeds hebben kleuren een betekenis. Zo wordt rood vaak geassocieerd met woede en denkt men vaak bij geel aan positiviteit.

     

    • Onderwerp: Iemand kan ook het onderwerp van de foto bekijken, zoals wie of wat er in de foto staat afgebeeld en hoe deze worden gepresenteerd.

     

    • Boodschap: Iemand kan ook de boodschap van de foto analyseren, zoals de emotie die de foto overbrengt of de boodschap die de fotograaf probeert over te brengen via symboliek. Een goed voorbeeld hiervan is een duif met een olijftakje, waarvan vrijwel iedereen het herkent als een symbool voor vrede.

     

    • Techniek: Iemand kan ook technische aspecten van de foto analyseren, zoals de gebruikte lens, sluitertijd, ISO-waarden en het gebruik van de flash. Toch is dit alleen mogelijk bij foto’s en dan zou je het fotobestand zelf moeten hebben. Dit is dan ook een van de minst gebruikte manieren om foto’s te analyseren.

    Waar kijken we als eerste naar in een foto?

     

    Je aandacht wordt tijdens het kijken naar een kunstwerk overal naartoe getrokken. De kleuren, het beeld en de betekenis ze trekken allemaal de aandacht maar waar kijken we nou echt als eerst naar.

     

    Ons brein gaat bij het bekijken van een kunstwerk eerst op zoek naar de objecten en de personen die daar aanwezig zijn. Denk hierbij aan een persoon zijn die recht naar de camera kijkt, of een object dat groot en helder is afgebeeld.

     

    Een ander aspect wat vaak als allereerst onze aandacht trekt zijn de ogen van de persoon of personen in een foto. Dit komt omdat ze vaak worden gezien als de meest expressieve delen van het gezicht en we hieruit de meeste informatie kunnen halen. Om zo te achterhalen hoe die persoon zich voelt en waar die aan denkt.

     

    Foto’s hebben een boodschap of verhaal dat de maker wilt overbrengen. Vaak kijken we eerst naar de elementen die hier een rol bij spelen. Denk daarbij aan symbolen of objecten die een gedeelte van het verhaal vertellen. Een onderdeel kan bijvoorbeeld de eerder genoemde duif zijn met het olijftakje dat staat voor de vrede.

    Toch is het ook afhankelijk van jou waar je eerst naar kijkt. Sommige mensen zullen van nature eerst naar de compositie kijken, terwijl andere juist focussen op de emotie. Het is hoe dan ook belangrijk dat we al snel het beeld hebben verwerkt, maar dat je vaak wat langer moet kijken om de achterliggende boodschap te begrijpen. Ben je nou benieuwd naar nog meer interessante feitjes of verhalen over onder andere de kunstgeschiedenis en fotografie? Lees dan vooral de andere verhalen die ook op de site staan.

    Beter leren kijken?

     

    Wil jij beter leren kijken naar beeld? Vraag dan eens vrijblijvend informatie aan naar de mogelijkheden die wij je kunnen bieden.